Skip to content

YUTH jongerenconferentie in De Lik Utrecht

In slechts twee maanden, waarvan minder dan twee weken aan werving, heeft een groep enthousiaste jongen met begeleiding van Utrecht4GlobalGoals de pilot versie van het YUTH-event opgezet. Het was een zeer geslaagde jongerenconferentie met een mooie line-up van sprekers (Maartje Bregman , Femke Rossen en Merlijn Twaalfhoven), hele leerzame workshops, een prachtige locatie in De Lik in Utrecht en ongeveer 50 jongeren, waren het startschot van deze nieuwe jongerenbeweging YUTH. YUTH heeft als doel jongeren te informeren, inspireren en activeren rondom duurzame én sociale doelen. Ze geven graag jongeren en organisaties met een goed idee een podium. 🌱💡. En dat deden ze dus nu voor het eerst met een goed gevuld jongerencongres.

Dagopening door Maartje Bregman van Happy Times

Maartje Bregman gaf op woensdag 3 juli een talk over klimaatoptimisme: is dit voor iedereen en hoe kan jij jouw omgeving empoweren om ook in actie te komen?🌍💡Ze heeft een eigen radioshow🎙️waar ze per show een deep-dive doet in een bepaald klimaatgerelateerd thema en is founder van Happy Times Magazine, het eerste 100% boomvrije tijdschrift wat vol positief nieuws en verhalen van impactmakers staat. Vanuit die verhalen en haar eigen dosis positiviteit gaf ze een spetterende talk met een leuke milieuquiz!

Eerste workshopronde Yuth jongerenconferetie:

Economy Transformers door Arthur de Gast en Pieter Hessel

Pieter postte dit hierover op LinkedIn met een interessante leestip op de Correspondent:

“Afgelopen woensdag waren Arthur en ik als samenlevenskunstenaars te gast bij de YUTH conferentie in Utrecht. We vertelden over de samenlevingsvormen en voerden een dialoog met een kring jonge mensen over een alternatief voor een neoliberale samenleving. Leren inzien dat er andere mogelijkheden zijn om met elkaar mens- en aardewaardig te leven. Dat er naast de staat/markt economie, die ons nu in de houdgreep heeft, ook andere mogelijkheden zijn; daarvan hebben we een tipje van de sluier kunnen oplichten. Een onderzoek en dialoog over gezamenlijke uitgangspunten over hoe we met elkaar willen samenleven is de volgende stap. Daar is moed, liefde en vertrouwen voor nodig. Hebben we niet allemaal dezelfde basisbehoeften: welzijn, zingeving en verbinding?”

Collectief IJsbrekers, ‘Ijsbrekers voor impact in de buurt’. Dromer of doener, netwerker of specialist: hoe jij ook in elkaar zit, in verbinding met bewoners vindt jij een speciale kracht waarmee je de impact van je initiatief vleugels geeft. 💫

In deze workshop gingen ze aan de hand van principes uit social design, community building (ABCD) en impactmeting aan de slag om hun initiatieven op te tillen. 👊

Sylvia Mannaerts – antropoloog, procesbegeleider en lid van Collectief IJsbrekers nam de deelnemers mee door de theorie en praktijk van ontmoeten in de prachtige ruimte ‘De Kerk’ van De Lik.

STAD Utrecht met Femke Rossen, Zahraa Alamari en Xander Lenders

Femke Rossen van STAD Utrecht vertelde over succesvolle jongerenprojecten van STAD Utrecht waaronder The Sleep:Less Collective.

Ze nam ook jongeren mee met inspirerende verhalen: Zahraa Al-Amari van de Ramadan Actie 2024 🌙🌟 en Xander Lenders van Koevoet Pluche met zijn eigen unieke verhaal 💪🌱.

Ontdek wat @stadutrecht is en hoe het jongeren in Utrecht helpt om hun dromen te verwezenlijken en impact te maken in hun gemeenschap. STAD biedt jongeren de ruimte en ondersteuning om hun ideeën tot leven te brengen en samen de stad een betere plek te maken.

Tweede workshopronde Yuth jongerenconferetie:

Hieroo UtrechtLoraine Schuit & Jorien Kempers:

🌍 Wist je dat we wereldwijd 2,8 keer zoveel hulpbronnen gebruiken als de aarde kan leveren?
💰 Of dat slechts 8 mensen op de wereld samen meer financieel vermogen hebben dan de rest van de bevolking?
🌧 En dat in 2030 meer mensen aan depressie zullen overlijden dan aan andere ziektes?

Wat is er nodig om dit écht te veranderen? Theorie U is een manier om systeemverandering te realiseren vanuit bewustzijn, co-creatie en actie. Het is bij Hieroo de leidraad voor de complexe vraagstukken waar we aan werken.

Humanistisch Verbond met Merel Ouwehand over Actieve Hoop als middel tegen klimaat- en andere stress:

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Dat leerde je in de workshop Actieve hoop. 💫 Uit de Klimaatstressmeter van Milieudefensie Jong bleek onlangs dat 70% van de jongeren zich zorgen maakt over het milieu en 1 op de 5 jongeren zelfs klimaatstress ervaart.

Was jij niet bij het YUTH jongerenevent? Boeh! Maar wil je toch aan de slag met jouw klimaatstress en andere (wereld-)problemen die je zorgen maken, dan kun je op de website van Joanna Hope, de bedenker van het concept Active Hope gratis trainingsmiddelen vinden.

Dagsluiting met Merel Twaalfhoven

Met verbeeldingskracht, schoonheid, en creativiteit wereldproblemen te lijf. Merlijn Twaalfhoven vertelde hoe hij kunstenaars wil mobiliseren om de wereld beter te maken en het publiek van passieve toeschouwer, onderdeel wil maken van het kunst maken. Ook vertelde hij over hoe een kunstenaarsmindset kan helpen bij complexe problemen.

“Wat kunst doet, is niet het oplossen, illustreren of promoten van een visie, maar een manier van scherper waarnemen en het stellen van betere vragen. Rondom scherpe vragen vinden wetenschappers, ervaringsdeskundigen en kunstenaars elkaar. Zo verdwalen we niet in complexiteit, gaan we het ook niet uit de weg, maar vinden we een praktische aanpak door direct contact.” merlijntwaalfhoven.com

Wil je ook fotografische ondersteuning?

Wil je ook een erfgoed fotografieevent fotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?

Leave a reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.