Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Op 3 juni was er een uitgebreid programma in de wijk Kanaleneiland, dat was ontwikkeld in overleg met Hans-Peter Lassche. Ik mocht in opdracht van vereniging Oud-Utrecht een fotoverslag maken van deze wijktour in Kanaleneiland.
Utrecht had al sinds de jaren ’20 te kampen met grote woningnood, maar had veel te weinig ruimte voor grootschalige woningbouw. In 1954 verdubbelde de stad bijna in omvang: de hele gemeente Zuilen, delen van Jutphaas, Maartensdijk en Oudenrijn kwamen toen bij de gemeente Utrecht. Door de komst van het Amsterdam-Rijnkanaal was het gebied tussen dat kanaal en het Merwedekanaal vrijwel afgesloten van de rest van Oudenrijn en daarom lag het voor de hand dat het naar het grond hongerige Utrecht zou gaan. Het gebied was landbouwgebied en nadat de boeren aldaar waren uitgekocht, kon begonnen worden met de bouw van Kanaleneiland. Na Pendrecht in Rotterdam was Kanaleneiland de eerste wijk in Nederland die als geheel was ontworpen. Stedenbouwkundige ideeën zijn niet meer dezelfde als in de jaren ’50, maar de idealen van een maakbare samenleving zijn nog steeds terug te vinden. In oktober 1958 was het zover en trokken de eerste wijkbewoners in hun flat. En de rest is geschiedenis. Bron: Oud-Utrecht
Wil je ook een erfgoedfotografie, eventfotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?