Skip to content

GroenmoetjeDoen!-Dag 2024 – Klimaatadaptatie in de Praktijk

Afgelopen zondag had ik mijzelf opgeworpen als fotograaf voor de GroenmoetjeDoen Stichting – Dag 2024. Een fietstocht langs een grote reeks vergroeningsinitiatieven in Utrecht met programmering en begeleiding van Joyce Parlevliet met het thema ‘Klimaatadaptatie in de Praktijk met speciale aandacht voor Jongeren’.

De dag is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht en Utrecht Natuurlijk. We startten die ochtend bij de recent aangelegde Alexandertuin in Kanaleneiland.

Wethouder Dennis de Vries kwam hier de GMJD-dag inluiden:

“Op ruim twintig groene locaties, die door bewoners zelf worden beheerd, worden er verschillende activiteiten georganiseerd. De officiële start was dit jaar in één van mijn favoriete wijken, Zuidwest. Daar hebben we tegels in de Alexandertuin pas vervangen door heel veel groen (een initiatief vanuit de #Buurtagenda), en je ziet gelijk wat dat met mensen doet. Een jochie van zes stond te stralen bij de moestuintjes, waarin hij zelf groente gaat verbouwen, en een dame op leeftijd die al jaren weinig buiten de deur kwam, vertelde dat ze zo graag naar de Alexandertuin komt.

Het is illustratief voor wat groen kan doen. Groen nodigt uit tot spelen, het leidt tot ontmoetingen – zeker als bewoners het groen samen beheren – en het maakt een wijk aangenamer. Daarom ben ik ook zo bij met deze ‘Groen moet je doen’-dag, waarin de kracht van groen ín de wijk centraal staat.”
Bron: Dennis de Vries op LinkedIn

Hierna gingen wij door naar school Katholieke School Het Schateiland waar ze een voedselbosje hadden aangelegd om de leerlingen over de natuur te leren, maar ook een “wildstrook” om de school hadden waar de kinderen zelf op avontuur konden.

Waarna we naar de prachtige wijkspeeltuin De Boog togen in de rivierenbuurt. Een groene oase, waar wijkbewoners meehelpen met het kweken van plantjes en verzorgen van de moestuin en composthoop. Echt een prachtvoorbeeld hoe je kunt vergroenen met alle voordelen voor levenskwaliteit, temperatuur en verwerking van regenwater.

Volgende stop was het Bomenbal waar op het Beursplein de Green Business Club Utrecht Centraal 61 bomen 🌲 heeft laten plaatsen door Hoefakker – Boomspecialisten | Buitenruimte | Groen Erfgoed. De 25 boomsoorten zorgen voor schonere lucht, verkoeling, toename van de biodiversiteit en betere opname van regenwater. Met leuke quiz en uitleg van Joyce Roskamp.

Door naar Bibliotheek Utrecht voor een inspirerende spreekbeurt van Marit Overbeek in Huis van Actief Burgerschap over klimaatadaptatie een feestje maken. Daarna gaf Stichting Vergroening Singel030 een workshop waden in het Zwarte Water. In de volkstuin van het Tuindorp West-complex van de SSH organiseerde de tuingroep en MentalMotion een workshop Permacultuur. Ook ruimden we daar met Plandelman Anton Damen speels straatvuil op.

Om uiteindelijk na de Van Lieflandtuin en Het Lachende Paard te eindigen bij Tuinenpark Ons Buiten.


Wil je ook fotografische ondersteuning?

Ik ben Coen Koppen een (event-)fotograaf uit Utrecht met een focus op cultuur-, maatschappelijke en erfgoedorganisaties. Voornamelijk actief op 1-1,5u rondom Utrecht, voor de juiste klus kom ik graag naar jou toe. Wil je ook een erfgoed fotografieevent fotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?

Leave a reply

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.